Rovátkolt tengely készítése

A hajtóműves (fogaskerék-áttételes, angolul "geared extruder") nyomtatófejek legfontosabb része a rovátkolt tengely, ami a műanyag szálat továbbítja. A menetes szár a kép közepén:

Nyomtatófej belseje és a rovátkolt
tengely{width="320" height="180"}

Az egyenletes és pontos száltovábbítás akkor garantálható, ha a rovátkolás excentricitása kicsi, vagyis nem üt a tengely.

Ilyeneket lehet is venni az ebay-en, de én eddig kivétel nélkül magam készítettem az összeset. Nem bonyolult és nem is tart hosszú ideig, ha van elérhető közelségben egy 100-as satu és egy akkus fúrógép. Ezen kívül kell még M8-as menetes szár, egy M6-os menetfúró, két darab M8-as anya és kettő darab 608-as csapágy.

M6-osnál kisebb menetfúróval szerintem nem érdemes próbálkozni, mert kisebb menetnél túl kicsik lesznek a rovátkák és könnyen eltömődhetnek műanyaggal.

A csapágyakat be kell fogni a satuba, annak is abba részébe, ahol a satupofát rögzítő csavar süllyesztése van. Így nem mozdul el olyan könnyen a csapágy. A csapágyakban fog forogni a menetes szár. A menetes szár végére kell két darab anyát egymással szemben meghúzni: ez gátolja meg a menetes szárat, hogy kicsússzon a csapágyból rovátkolás közben. Az akkus fúró tokmányába kell tenni a menetfúrót és a satu pofán megtámasztva a menetfúrót az akkus fúróval kb. 1 perc alatt elkészíthető a rovátkolás.

(Ez egy nagyon egyszerű lefejtő marógép.)

Itt látható a folyamat:

Oldalak