CNC átalakítása habvágó géppé

Ez egy egyszerű habvágó gép, mert csak két tengelyen mozgatok egy egyenárammal felhevített huzalt (más néven cekászt). A komolyabb habvágó gépeken függetlenül lehet mozgatni a cekász két végét. A polisztirol (ismertebb nevén hungarocell) vágásához nem kell sem nagy sebesség sem nagy erő. A CNC gépemen az XYZ tengelyek közül csak az Y és Z tengelyt vezérlem, az X minimum állásban marad.

CNC gép átalakítva
habvágóvá{width="320" height="240"} Kivágott EPS
idom{width="320" height="240"} Kivágott EPS
idom
2.{width="320" height="240"}

Egy rossz kenyérsütő fűtőszálából sikerült kihúzni egy hosszabb huzalt, de ellenálláshuzalt venni is lehet és mások fém gitárhúrt is használtak. Én gitárhúrt még nem próbáltam. Az én bontott huzalom 62 cm hosszú, 0,3 mm átmérőjű és ez a szakasz kb. 10 Ohmos. 15 V-tal működtetem. Ezzel a beállítással az 50 cm széles EPS táblát 80 mm/perc sebességgel lehet vágni. Egy fakeretre rögzítettem a cekászt, ehhez sorkapocsból és M3-as csavarból készítettem rögzítőelemet:

Cekász rögzítése a habvágó
gépen{width="320" height="240"}

A két csavarra krokodilcsipeszes vezeték segítségével egy labortápegységet kapcsoltam. A tápegység bekapcsolása után egy pár másodperc elteltével fel is melegszik a huzal és lehet vágni.

Az elkészült EPS elemek beépítés után:

Polisztirolból (EPS) készült
sarokelem{width="320" height="240"} Polisztirolból
(EPS) készült sarokelem
körelről{width="320" height="240"}

Oldalak