Birge (küldőcske, süsü) kártyajáték

Mivel a neten nem találtam jó leírást erről a játékról, ezért most következzen egy rendhagyó cikk a birge kártyajátékról, amit küldőcske, süsü néven is ismertünk. További valószínű nevek: disznózás, ötös hülü.

6-7 éves kortól játszható.

2-4 játékos játszhatja, magyar kártyával. A cél az, hogy elfogyasszuk az összes lapunk. Aki először leteszi az utolsó lapját, az nyer. Az utolsó, akinek lapja marad, az lesz a birge (süsü).

5 lapot oszt az osztó mindenkinek, ezután egy lapot letesz az asztalra, hogy mindenki lássa. A letett szín (tök, makk, zöld, piros) lesz a tromf vagy adu, ami üti a többi színt. A tromf ász üt mindent. A játék úgy kezdődik, hogy az osztótól balra ülő letesz egy lapot akár tromfot is. Bizonyos esetekben több lapot is le lehet tenni. A sorban következőnek ütnie kell egy nagyobb értékű lappal. Ha leüti a lapokat, akkor ő tehet le a következő játékosnak lapokat. A leggyengébb a 7-es, majd 8, 9, 10, alsó, felső, király és ász a legerősebb. Például, ha piros a tromf, akkor a zöld nyolcas üthető zöld kilencessel vagy nagyobbal, vagy bármilyen értékű tromffal. Ha valaki tromfot tesz le, az csak egy nagyobb értékű tromffal üthető.

Ha nincs ütőlapja a játékosnak, akkor fel kell vennie a letett lapot, de akkor is felveheti, ha nem akarja leütni. Ha egy játékos lapot vett fel, akkor ő nem tehet le lapot a következő játékosnak és a következő játékos tehet le lapokat. Ha egy játékos tett le lapot, akkor a talonból fel kell annyit vennie, hogy 5 lapja legyen.

Ha a játékosnak van két egyforma értékű lapja, akkor azokat egyszerre leteheti és még egy kísérőt, tehát összesen három lapot (például két kilencest és egy alsót a kísérőnek). Illetve, ha két-két egyforma lapja van azokat is leteheti és még egy kísérőt, tehát összesen öt lapot. De mindig csak annyi lapot szabad letenni, amennyi a következő játékosnak van. Tehát ha van két egyforma lapom, de a következő játékosnak már csak egy lapja van, akkor csak egy lapot tehetek le! Ha egy játékosnak több lapot tettek le és nem tudta mind leütni, akkor a maradék lapokat fel kell vennie és ebben az esetben sem tehet le ez a játékos lapot a következő játékosnak.

Ha a talon elfogy, akkor a letett tromfot kell felvenni és onnantól kezdve nem kell lapot felvenni, nincs talon.

Ha a tromf hetes van a kezünkben és éppen sorra kerülünk, akkor a ki lehet cserélni az elsőnek lerakott tromffal. De nem cserélhetünk, ha már csak az elsőnek lerakott tromf maradt a talonból!

Taktika: az alacsonyabb számú nem tromf kártyákat érdemes az elején letenni. Ha valaki tromfot tesz le a játék elején, az általában gyanús, hogy az illető tele van tromffal. Tromfot és nagyobb értékű kártyákat nem feltétlenül érdemes leütni, fel is lehet venni és később felhasználni. A tromf ászt érdemes megtartani utolsó kártyának.

Oldalak